Nove gume za Ladu Nivu – Kama i511

U susret predstojećoj zimi, odlučio sam da Niva dobije nove čizme. 🙂 Izbor guma za Ladu Nivu na tržištu Srbije i nije tako veliki. U ponudi su najčešće gume ruskih proizvođača Voltyre i Kama. Česta greška vozača Nive je da kupuju tzv „kramponke“, kako se često nazivaju gume Voltyre vli-5, sa namerom da ih koriste po snegu i ledu. Ova guma namenjena je vožnji po blatnjavim putevima i tu je njena efikasnost najveća.

Voltyre vli-5

Voltyre vli-5

Međutim, za sneg i led potreban je drugačiji dizajn gazeće površine ali i nešto mekša guma. Još jedna velika mana ove gume je velika buka pri vožnji asfaltnim putem, pa ako se Niva često vozi uređenim putevima, ova guma nije dobro rešenje.

Iz mog iskustva, a i po mošljenju mnogih vozača Nive, najbolja zimska guma za Nivu koja je dostupna U Srbiji je Kama i511.

Kama i511

Dubina šare kod novih guma je nešto preko 10mm. Gazeći sloj je izuzetno mekan i to se već na dodir lako primeti. Dizajn gazeće površine zahvaljujući mnogobrojnim lamelama odlično prijanja na podloge prekrivene snegom i ledom. Takođe, zbog dizajna zageće površine, ovaj model guma pravi veoma malu buku po asfaltu. Po pitanju odnosa cene i onoga što pruža, Kama i511 je jako dobar izbor. Niva opremljena ovim gumama bez većih problema savladava sneg visine pola metra. Još jednom naglašavam, ko planira da kupi zimske gume za Ladu Nivu, nebi trebalo puno da se dvoumi. Kama i511 opradvaće sva očekivanja.

Ja sam svoj komplet guma poručio u kompaniji Coning iz Beograda i dobio ih po vrlo povoljnoj ceni zajedno sa unutrašnjim gumama i uz besplatnu dostavu.

Srećan put!

5 thoughts on “Nove gume za Ladu Nivu – Kama i511

 1. Malopre sam pokušao da ih kupim u Agrohimu ali su mi rekli da ne mogu da ih montiraju na moje felne jer su ventili (tj. rupe za ventile) za tubeless gume i da tu ne možeš da prođe ventil od unutrašnje. Znaš li možda nešto više o tome, da li širiti postojeće rupe na felni ili kupovati druge felne?

  • Ne znam kakve felne imaš ali kod mene ventil prolazi bez problema. Rupa jeste šira nego kod putničkih automobila. Moguće da ti je Niva novija i da je imala fabrički tubeless gume pa da su zato rupe uže. Kama i511 se isporučuje sa unutrašnjom gumom ali koliko mi je poznato uspešno se montira i kao tubeless. Predlažem ti da odeš kod drugog vulkanizera.
   Inače, gume su za svaku preporuku. I po ponašanju u vožnji i po odnosu uloženog i dobijenog.

   • Zaboravih da se zahvalim – hvala na odgovoru (skoro 5 godina kasnije ali bolje ikad nego nikad) 😀

 2. Postovani,
  da li imate na stanju 2 kom.guma:
  Kama 232 175/80/16 ili
  Kama i-511 175/80/16 ?

  hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *