Sachs set kvačila za Nivu

Nedavno sam primetio da mi Niva neuobičajeno reaguje na naglo dodavanje gasa, naročito u trećoj, četvrtoj i petoj brzini. Obrtaji skoče ali slabo ubrzava. Naravno, ovo su tipični simptomi proklizavanja lamele. Problem je donekle moguće ublažiti podešavanjem šipke koja se nalazi kod donjeg cilindra kvačila. Time se pedala može malo „spustiti“, tj podesiti da niže hvata. Ali to je samo kratkotrajno rešenje. Jedino pravo rešenje je zamena seta kvačila. On obuhvata korpu, lamelu i potisni (tzv „druk“) ležaj. Ali krenimo redom.

Fabrička lamela trajala je pedesetak hiljada kilometara. Značajno bolji rezultat pokazao je set kvačila marke „Начало“, ruske proizvodnje. Sa njim sam prevezao oko 85 000km. Smatram to sasvim pristojnom kilometražom, s obzirom na to koliko sam imao polazaka na usponu sa prikolicom i koliko sam kilometara prešao sa njom. Jedina mana ovog seta kvačila je prilično tvrda pedala. Svako duže zadržavanje kvačila znači i bolove u nozi.

Na preporuku brojnih vozača iz Rusije ali  i članova Lada kluba Srbije, odabrao sam set kvačila Sachs. Po iskustvima koja sam čitao, set je dugotrajan, a pedala kvačila je značajno mekša i prijatnija sa Sachs korpom.

Sachs set kvačila

Kataloška oznaka seta je 3000 240 001, ili posebno korpa 3082 133 042, lamela 1878 005 788, druk lager 1850 282 185.

Kad smo kupili set kvačila, pristupamo težem delu posla -zameni. Najpre treba skinuti plastike oko reduktora i menjača u kabini. O tome sam pisao ovde. Zatim ide skidanje kardana. Prednji mora kompletno napolje, a  zadnji može samo sa reduktora da se otkači. Zatim otkačimo kablove sa reduktora. Odvijamo četiri šrafa ključem 13 koji spajaju reduktor i menjač. Odvijemo još četiri šrafa koji drže reduktor za pod i to je to. Reduktor je napolju. Po mojoj slobodnoj proceni, masa reduktora je bar 25 kilograma, pa je potreban i asistent za njegovo skidanje ili odgovarajuća dizalica. Sad je na redu skidanje menjača. Imamo tri šrafa koji drže alnaser za zvono menjača, skidamo ih. Pre toga OBAVEZNO skinuti jednu klemu sa akumulatora, kako nebismo izazvali varničenje kada skinemo alnaser. Sad skidamo kompletan zadnji nosač menjača (opet četiri šrafa za ključ 13). I opet istim ključem odvijemo dva šrafa koji drže donji cilindar kvačila. Ostaju još dva šrafa za ključ 10 koji drže zaštitni lim za donji deo zvona menjača. I najvažnije: četiri šrafa za ključ 19 kojima je menjač spojen za motor. Moram da napomenem da je gornji desni od tih šrafova vrlo nepristupačan. Jedino mu se može prići ako se imaju dugački nastavci za gedoru i kardanski zglob.

Odvijanjem ova četiri šrafa, menjač je potpuno oslobođen. Povlačimo ceo menjač nekoliko centimetara ka zadnjem delu Nive i spuštamo ga na dole. Prisustvo pomoćnika i ovde je obavezno.

Sada pomoću ključa 13 odvijemo šest šrafova koji drže korpu kvačila i vadimo lamelu. Ova moja je maksimalno iskorišćena.

Lamela

Lamela

Sad pristupamo obrnutom postupku, tj sklapanju. Vrlo važan detalj kod sklapanja je da se lamela postavi tako da bude centrirana u odnosu na zamajac. Tačnije, može se desiti prilikom montaže korpe da se lamela malo pomeri i da se njena osa rotacije ne poklopi sa osom spojničke osovine. U tom slučaju, montaža menjača je gotovo nemoguća. Razlog tome je što spojnička osovina mora da prođe kroz lamelu i upadne u ležaj u centru zamajca. Jasno, ako otvor u lameli nije nacentriran u odnosu na zamajac, ovo postaje nemoguća misija.

Centriranje lamele nije nikakve nauka. Dovoljno je postaviti je i korpu lagano pritegnuti sa dva šrafa. Onda prstima opipati i da li se podudaraju ivica lamele i ivica površine zamajca u korpe gde lamela naleže. Zatim dotegnuti sve šrafove. Evo kako otprilike sve treba da izgleda kada se pogleda kroz montiranu lamelu. Manji prsten koji se vidi zapravo je taj ležaj koji se nalazi u zamajcu.

Zamena „druk“ ležaja je vrlo jednostavna. Samo treba otkačiti žičani osigurač i to je to.

Sve ostalo vratimo obrnutim redosledom od demontaže. Na kraju još treba podesiti šipku kojom donji cilindar deluje na mehanizam kvačila. Na taj način biramo visinu na kojoj će kvačlio „hvatati“. Ne zaboravite, mora se ostaviti mali prazan hod kako se „druk“ ležaj nebi stalno vrteo.

To bi bilo otprilike sve. Celu operaciju moguće je uraditi za jedno popodne i to laganim tempom, bez žurbe. Od alata, potrebne su gedore 13 i 19mm sa nastavcima, viljuškasti ključ 13 i možda još neka sitnica. Ništa što svaki hobi majstor već nema u garaži. Naravno, podrazumeva se kanal u garaži.

Moj utisak iz vožnje od par stotina kilometara sa Sachs kvačilom je zaista povoljan. Pedala je mekana i jasno daje osećaj gde kvačilo „hvata“. Nadam se da će potrajati. Takođe, nestali su i trzaji prilikom polaska na uzbrdici. Ukratko, ponovno uživanje sa Nivom može da počne 🙂

2 thoughts on “Sachs set kvačila za Nivu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *