Pumpa vode za Nivu

Nakon skoro 177 hiljada kilometara došlo je vreme da se zameni fabrička pumpa za vodu. Počela je da se čuje, naročito pri jutarnjim hladnim startovima. Kao i u većini slučajeva, zamena pumpe je prilično jednostavna. Moj plan je bio da skinem masku i hladnjak, pa da sa prednje strane pristupim pumpi. Međutim, ipak sam probao da je zamenim bez skidanja hladnjaka.
Pre svega, moramo ispustiti antifriz iz bloka motora. To radimo tako što odvijemo mesingani čep koji se nalazi sa leve strane motora.
Zatim treba ukloniti usmerivač vazduha oko ventilatora. Pomoću ključa 10 odvijemo dva mala šrafa sa leve i desne strane, a zatim i još jedan šraf koji se nalazi iza remenice.
20201212-124418
Onda skidamo gornju polovinu usmerivača vazduha, a donju možemo samo da spustimo dole.
Pomoću gedore 13 odvijemo tri šrafa koja drže ventilator. Prostora ima malo pa moramo paziti da ne oštetimo saće hladnjaka.
20201212-124843
Skidamo ventilator tako što ga klackamo levo-desno jer između njega i osovine je čvrsto naleganje. Zatim skidamo remenicu.
Sada pomoću gedore 17 sa nastavkom odvijamo šraf na držaču alternatora. Zatim odvijemo i šraf koji drži nosač alternatora za pumpu. Između alternatora i pumpe ubacujemo neku foliju ili krpu, tako da sprečimo da antifriz iz pumpe iscuri na alternator.
20201212-125102
20201212-125354

Sada ključem ili gedorom 13 odvijamo četiri šrafa koja drže uložak pumpe za kućište i onda je pumpa spremna za izlazak napolje. Skidamo limeni nosač usmerivača vazduha. Povlačimo pumpu ka napred.
20201212-132016
Naravno, realno je očekivati da se pumpa zalepi za kućište jer je mnogo vremena provela na tom mestu uz uticaj toplote. To se i meni desilo ali uz malo strpljenja i nekoliko povlačenja u raznim pravcima, pumpa je izašla.
Sada je neophodno očistiti mesto gde će doći novi dihtung jer su ostali delovi starog zalepljenog dihtunga. Za to sam iskoristio žilet.
Nova pumpa je marke „Птимаш“ i razlikuje se od originalne fabričke po tome što je propeler aluminijumski.
20201212-132145

20201212-132212

Za svaki slučaj, potrebno je proveriti koliko je propeler (tzv radno kolo) nove pumpe udaljen od kućišta. Jednostavan način da se to uradi je da na propeler zalepimo malo plastelina ili sirove gume, a zatim pumpu ubacimo u kućište. Kada je opet izvučemo, videćemo kolika je debljina plastelina ostala na propeleru.
20201212-140022
Ako je udaljenost prevelika (recimo, više od 2mm) onda moramo staviti tanji dihtung. I obrnuto, ako propeler kači kućište, morali bismo staviti deblji dihtung kako bi se pumpa malo udaljila.

Kada smo sve lepo očistili i proverili, vratimo sve na svoje mesto. Dihtung pumpe je naizgled simetričan, međutim, ipak nije tako pa je potrebno naći položaj u kome sve rupe na dihtungu odgovaraju rupama na pumpi.
Kao što rekoh, sve delove vratimo obrnutim redosledom od opisanog prilikom demontaže i time je zamena pumpe završena.

20201214-145402

Ostaje samo još da nalijemo antifiz. Da bih izbegao probleme sa vazduhom u sistemu, ja sipam antifriz direktno u blok motora kroz gornje crevo grejanja. Ono se nalazi kod bobine. Lako ga je svući sa cevi i pomoću levka možemo sipati antifriz. Ovim postupkom ne ostaje skoro ni malo vazduha unutar rashladnog sistema.
Na kraju, ostaje da pustimo da se motor zagreje kako bismo proverili da li dobro drži radnu temperaturu i da bi se termostat otvorio i sistem sam izbacio eventualno zaostali vazduh. Proverimo da li nema curenja i to je to.
Niva je spremna za vožnju!

Novi alternator za Nivu

Vozeći Nivu po mraku, primetio sam da mi svetla neobično jako sijaju. Ništa loše, reklo bi se, ali pred sam kraj vožnje je počela da tinja lampica za alternator. Proverio sam napon i na punom gasu išao je čak do 18 volti. Prva ideja bila mi je zamena reglera. Stavio sam nov, originalni. Međutim, posle samo par minuta ispravnog rada, problem se ponovo javio. Diodna ploča je skoro menjana ali proverom se ustanovilo da je ispravna. Nikakvih drugih sumnjivih detalja nije bilo, pa sam ustanovio da je, usled povećanog napona, možda negde probio namotaj. Tokom probnog rada, osetio se i miris spaljene plastike… E sad, ovaj alternator sam nekoliko puta vraćao u život – menjani su ležaji, diodna ploča, regler. Nisam više hteo da se igram sa njim, pa sam odlučio da kupim nov ali isključivo originalni.
Ispostavilo se da i nije tako lako naći ga. Zvao sam neke radnje gde obično kupujem delove. Navodno može da se naruči, ne zna se kada stiže i slične trgovačke priče. Jedan mi je čak i poslao sliku alternatora koji može da nabavi ali je u pitanju očigledno bila kopija. Na kraju potrage, pozvao sam ovlašćenog uvoznika vozila Lada. Na svu sreću, imali su nov originalni alternator.
Sutradan je već bio kod mene, po ceni od 12,300 dinara.
Novi alternator za Ladu Nivu

Alternator je potpuno identičan onom starom fabričkom. Zanimljiva činjenica je da na kutiji stoji da je proizveden 2007. godine. Nadam se da će raditi bez greške. Posle jednodnevne upotrebe, čini se da je sve u redu.
Zahvaljujem se Marku iz kompanije Rusauto, koja je ovlašćeni uvoznik Lade za Srbiju.

sonax xtreme brilliant shine detailer

Niva je danas malo osvežena i zaštićena ovim sredstvom. Rezultat nije loš ali ipak je ispod očekivanja.

Pre svega, sama boja nije bila izbledela niti zamućena ni ranije ali očekivao sam da će dobiti dodatni sjaj. Mogu reći da je poboljšanje sjaja neznatno. Sredstvo ipak ne daje rezultate kao na reklamama.

Pumpica ne raspršuje baš najbolje pa nije dobro prskati direktno na farbu, već mora da se prska na krpu. Kada se namaže, ne daje sjaj odmah. Mora lepo da se utrlja, a zatim drugom čistom krpom da se prebriše tako da se ne poznaju tragovi sredstva. Poređenja radi, sredstvo za stakla Clin (nekadašnji Mer Glass) se koristi mnogo lakše i ne ostavlja tragove posle brisanja. Očekivao sam da će biti slično i sa ovim Sonax-om, međutim daleko teže je lepo uglancati površinu da ne izgleda zamazano iako su krpe potpuno čiste i auto opran i osušen neposredno pre primene.

Ovo sredstvo bi trebalo i da odbija vodu sa površine i za sada to radi, a koliko će trajati efekat ostaje da se vidi.

Na kraju, da zaključim. Sredstvo je dosta ispod mojih očekivanja i ne verujem da ću ga opet kupiti kada se potroši. Ono što se prikazuje na reklamama po Internetu dosta je daleko od realnog. Da bih bio siguran, isprobao sam sredstvo na još dva automobila različitih boja, od koji je jedan gotovo nov i sa metalik bojom. Poboljšanja sjaja nije bilo, čak je površina laka delovala kao da je zamašćena pa sam morao da operem vodom i blagim šamponom. Cena sredstva možda nije visoka ali i efekat koji pruža nije na visokom nivou.

Sonax Xtreme Brilliant Shine Detailer

Auto kamera 70MAI

Na internetu je dostupan veliki broj snimaka vožnje pretežno iz Rusije. U skladu sa poreklom Nive, red je bio opremiti je kamerom za snimanje vožnje. Ponudu uređaja na domaćem tržištu nisam ni proučavao, a na kineskim sajtovima ima bezbroj modela. Moj je utisak da najpovoljniji odnos cene i kvaliteta trenutno ima kamera sa nazivom 70MAI. Dodatno, u trenutku kada sam je poručio imala je i dodatni popust od nekoliko dolara pa je i to ubrzalo proces odlučivanja. Kamera je stigla uredno spakovana, zajedno sa držačem, napajanjem i kablom dužine nekih tri i po metra.

70MAI

Dužina kabla je i više nego dovoljna, s obzirom na veličinu Nive. Problem nastaje oko toga odakle uzeti napajanje. Adapter koji se dobija sa kamerom je klasični usb punjač koji se priključuje na upaljač vozila. Kod Nive je pozicija upaljača nepogodna za kameru jer je daleko od stakla. Osim toga, pod naponom je i kada je Niva ugašena pa može doći do pražnjenja akumulatora ako se Niva ne vozi često. Moja ideja je bila da nađem izvor struje koji se aktivira sa kontaktom. Najlakše je bilo uzeti struju sa prekidača za grejač zadnjeg stakla. Pomoću probne lampe lako nalažimo žicu koja ima struju kad se da kontakt, a ostatak procedure neću opisivati.

Što se tiče same kamere, mislim da opravdava svoju cenu. Snimak je prilično oštar i vide se registarske tablice okolnih vozila. Snimanje počinje u roku od svega par sekundi po dobijanju struje. Snimci su dužine po jedan minut, a na memorijsku karticu od 16GB može stati oko 100 snimaka. Kamerom se rukuje u potpunosti preko mobilne aplikacije i wifi veze. Za neke najčešće operacije, tu su glasovne komande. Oni koji lepo izgovaraju engleski ili kineski 🙂 , lako će u toku vožnje komunicirati sa kamerom. Na primer, dovoljno je reći „Take picture“ i napraviće sliku trenutne situacije na putu. Na sličan način se aktivira i deaktivira snimanje zvuka i još par sitnica.

Najveća mana ove kamere je što nema detekciju pokreta. Zapravo ona snima sve vreme dok je pod naponom bez obzira da li se ispred nje nešto dešava. Ovo nije problem ako se kamera poveže (kao kod mene) da snima samo dok auto radi. Međutim, ako neko želi non stop da ima snimanje (recimo da se kamera napaja iz powerbanka) to bi trošilo puno memorije, pa bi i dužina sačuvanog korisnog snimka bila višestruko kraća. Meni trenutno ta funkcija nije bitna ali da sam na vreme video da je nema možda bih se ipak odlučio za neki drugi model kamere. Ovako mi ostaje da se nadam da će u nekoj novoj verziji firmware-a kinezi dodati i ovu funkciju.

Što se tiče upotrebljivosti snimka, na internetu se mogu pročitati razna tumačenja. Neki kažu da u slučaju incidenta ovaj snimak nema dokaznu vrednost na sudu. Ja mislim da je ipak bolje imati snimak nego nemati ga i ostaje mi da se nadam da mi nikada neće ni zatrebati.

Vozimo se dalje 🙂

Popravka kardana – zamena krsta

Posle dužeg vremena bez radova oko Nive došao je na red za zamenu i krst kardana. Vozačima Nive ovaj problem nije nepoznat. Starije Nive imaju manje i slabije krstove pa oni stradaju relativno brzo. Kod novijih je taj problem znatno ublažen pa krst kardana može trajati i preko 100000 kilometara. Nažalost, meni je počeo da škripi zadnji krst na zadnjem kardanu. Nisam ga blagovremeno podmazao, a on je i najizloženiji prskanju vode zbog svog relativno niskog položaja. Uz to, kod mene je bila otpala mazalica i to je dodatno olakšalo ulaženje vode i prljavštine. Srećom, zamena je jednostavna i jeftina.

Od alata potreban je viljuškasti ključ 13, zeger klešta, teži čekić i neki deblji šraf ili šipka.

Naravno, prvi korak je skidanje samog kardana sa vozila. Drži se na po četiri šrafa sa svake strane. Zgodno je taj deo posla obaviti iz kanala ali uopšte nije neophodno jer Niva ima dovoljnu visinu od tla.

Kada smo izvadili kardan napolje, pristupamo vađenju četiri zeger osigurača. Na svakoj čašici krsta nalazi se po jedan. Zatim sledi izbijanje svake čašice.

Demontaža kardanskog krsta

Izbijanje krsta kardana

Korisno je svaku čašicu naprskati malo sa WD-40 jer će to olakšati njen izlazak iz kardana.

Kada smo jednu čašicu izvadili, sada udaramo krst sa suprotne strane, kako bi i naspramna čašica izašla napolje.

Izbijanje kardanskog krsta

Isti postupak ponavljamo i za drugi par čašica i time je demontaža završena.

Sada počinjemo montažu novog krsta kardana. Pre toga, treba očistiti čaure od prljavštine, a posebno obratiti pažnju na žlebove gde će kasnije upasti zeger osigurači. Ako u njima ostane prljavština, osigurač neće lepo nalegati i postoji opasnost da izleti usled centrifugalne sile, a to bi dalje značilo i izletanje kompletne čašice i time bi kardan bio onesposobljen.

Kada smo sve lepo očistili, krst kardana treba rastaviti, dodatno podmazati i onda ga postavljamo na mesto.

novi krst kardana

Ova rupa u centru krsta služi za podmazivanje i u nju treba ušrafiti mazalicu koja se dobija uz krst. Krst postavljamo tako da mazalica dođe prema zadnjem kraju Nive. Time je pristup mazalici malo bolji kada je kardan namontiran, a još važnije je što je time mazalica zaštićenija nego da je okrenuta ka napred. Manje je izložena prskanju vode i blata.

položaj kardanskog krsta

Postavljamo krst u položaj kao na slici, lepo poravnamo i onda čekićem lagano ukucamo čašice do krajnjeg položaja. Vrlo je važno da smo prethodno dobro podmazali valjke u čašicama jer ih mast drži zalepljene kako nebi ispali tokom montaže. Zatim pomoću klešta postavljamo zeger osigurače sa jedne i druge strane.

Isti postipak ponovimo i za drugi par čašica i time je krst kardana ugrađen. Kada smo završili sa ugradnjom krsta može nas iznenaditi to što je krst sada toliko utegnut da je rukom vrlo teško savijati kardan. Ovo je normalno i poželjno i znači da u krstu sada nema lufta. U vožnji ta utegnutost je samo prednost, a nikako nedostatak ili znak da je krst loše ugrađen.

Ja sam se opredelio za originalni krst kardana, tj potpuno identičan kao fabrički. U ponudi je puno različitih marki ali nisam želeo da eksperimentišem. Pakovanje je na slici:

krst kardana za Nivu

Krst kardana za Ladu Nivu

Posle remonta kardana vožnja Nive ponovo je uživanje. Nema vibracija i karakterističnog piskavog škripanja koje dolazi od nepodmazanog krsta. Važno je reći da kardan ne treba rastavljati na mestu teleskopa ili ako se baš mora, treba obeležiti položaj u kome su delovi bili. Razlog je taj što ako teleskopski deo ne izubimo kako je bio, time se narušava balans pa kardan pravi vibracije pri nekim brzinama iako nigde nema lufta. Idealno je posle svake intervencije na kardanu izvršiti njegovo ponovno balansiranje. Međutim mali broj firmi se time bavi, a iz mog iskustva to nije ni neophodno. Nikada mi se posle zamene krsta nisu pojvile neke nove vibracije. Niva se može voziti do maksimalne brzine bez ikakvih vibracija.

U nekim slučajevima kardan može dobiti luft i u teleskopu. Tada su vibracije neizbežne čak i sa potpuno novim ili ispravnim krstovima. Lično ne verujem da tu neka popravka može da pomogne. Najbolje bi bilo ceo kardan zameniti novim. Najnovije Nive imaju kardane koji umesto krstova imaju homokinetičke zglobove. Kod zamene kardana, ja bih uvek pre izabrao takve nove kardane jer su sve vibracije potpuno eliminisane zbog bolje uravnoteženosti homokinetičkih zglobova u odnosu na krstove i ravnomernog prenosa obrtnog kretanja.

Kardan sa homokinetičkim zglobovima. Preuzeto sa https://www.drive2.ru/l/5571530/

https://www.drive2.ru/l/5571530/

Toliko za sada 🙂 Vozimo se dalje…

150 000

Iako je kao terenac ušla u legendu, o kvalitetu Lade Nive postoje različita mišljenja. Naravno, nema smisla porediti je sa vozilima iz viših cenovnih nivoa jer odnos para i muzike je uvek prisutan. Štaviše, Niva predstavlja sama po sebi jednu klasu automobila jer za 9500€, koliko sada košta, ne postoji novo vozilo sa 4×4 pogonom i sličnim terenskim sposobnostima. Iz mog višegodišnjeg iskustva, mogao bih da potvrdim da Niva vredi i može puno u rukama sposobnog i iskusnog vozača. Nije da je hvalim ali 150000km je ostavila iza sebe bez nekog ozbiljnog problema. Može se reći, samo uz redovno održavanje. Kada se samo setim gde smo sve bili, šta smo sve prevozili, koliko je vukla prikolicu i po kakvim (našim) putevima… Teško je sve to opisati. U današnje vreme kada se vozila uglavnom kupuju polovna sa famoznih 120 – 130 hiljada kilometara, neko bi rekao auto je NOV NOV. Takve opise sve češće viđamo po oglasima. Istina je malo drugačija i ja bih rekao da je 150 000km jako ozbiljna kilometraža naročito za jedno terensko vozilo čiji jedan kiometar makadama vredi mnogo više nego kilometar asfalta za neki drumski auto.

Ukratko, Niva je ispunila i prevazišla sva moja očekivanja po pitanju kvaliteta motora, menjača i ostalih mehaničkih sklopova. Danas smo „okrenuli“ famoznu brojku. Vozimo se dalje.

Srećan put!

Zamena svećica

Kao i većina potrošnih delova, i svećice se vrlo jednostavno i brzo menjaju kod Nive. Dovoljan je standardni ključ koji gotovo svako ima i nekoliko minuta. Naravno, redosled kablova je od presudnog značaja i motor neće raditi ako se svaki kabal ne postavi gde mu je mesto. Zato je najbolje menjati jednu po jednu svećicu i neće doći do greške. Takođe, na razvodnoj kapi postoje oznake 1,2,3 i 4. Govore nam na koju svećicu kabal ide, a svećica sa brojem 1 je prva od napred. Odlučio sam se da opet stavim svećice NGK V-Line koje su se do sada odlično pokazale. Iskreno, i nisu baš bile za zamenu ali zbog povoljne cene nema smisla čekati poslednji trenutak.

Stara i nova svećica.

NGK v-line

Na slici se ne vidi baš najbolje ali stara svećica je potpuno čista i bela, što govori da motor ima pravilno sagorevanje. Za sada smo na 147910 km. Vozimo se još… 😉

Broj mesta za sedenje – Lada Niva

Svake godine na tehničkom pregledu me dočeka neka neprijatna novost. Stalno treba još nešto, reatest, sertifikat za prikolicu itd. Najnovija u nizu je promena broja putničkih mesta. Naravno, Niva je ista onakva kakva je bila i kada je kupljena. Nikakve prerade nisu rađene i do sada se najnormalnije registrovala za pet putnika. Međutim, kažu da od ove godine Lada Niva više nije auto za pet putnika, nego za četiri. Kako je to moguće – ne znam zaista. Razumem da ima 4 pojasa (na to se pozivaju neki) ali kako to da je do sada bilo dovoljno mesta za 5 putnika, a sada samo za 4 ? Ako ćemo po broju pojaseva, koliko onda mesta za sedenje imaju starije Nive koje na zadnjem sedištu nemaju ni jedan pojas? Ispada da ih treba registrovati samo za dva putnika. Bilo kako bilo, neko se dosetio da uzme dodatnih 1300 dinara za novu saobraćajnu. Osim toga, auto definitivno gubi na funkcionalnosti jer je nekada vrlo važno da se poveze svih petoro putnika, a sada je to zabranjeno.

Jedna koleginica je duhovito prokomentarisala ovu situaciju rekavši da možda nije trebalo ovoliko da perem Nivu jer se skupila od pranja 🙂

Nova saobraćajna dozvola

Stara saobraćajna

Takođe, meni zanimljiv detalj je da je Niva „sa četiri sedišta“ sada teža nego kada ih je bilo pet. Istina je tu negde… Idemo dalje 😉

Gume upornih spona za Nivu

Kilometraža, vreme ali i naši putevi neminovno izazivaju oštećenja na vešanju svih vozila. Zadnji trap kod Nive deluje neuništivo zahvaljujući, pre svega, krutoj zadnjoj osovini. Ipak, elementi koji su najizloženiji uticaju loših puteva su gume upornih spona. Neki ih zovu i „silent blokovi“. Kako god, pojavom „lufta“ u njima gubi se stabilnost vozila pri većim brzinama, a to se najviše oseti pri davanju i oduzimanju gasa i pri kočenju. Tada dolazi do blagog zanošenja zadnjeg kraja. Jednostavno, cela zadnja osovina se pomeri u odnosu na uzdužnu osu vozila zbog pojave zazora u elementima koji je vezuju za karoseriju. Takođe, ovaj kvar se manifestuje i prilikom povlačenja ručne kočnice, kada auto umesto da se „ukopa“, ostane da se ljulja napred-nazad nekoliko centimetara.

Zamena nije komplikovana, ali zahteva malo domišljatosti kako bi bila još lakša. Pre svega, treba skinuti uporne spone sa vozila. Meni je to pošlo za rukom veoma lako jer su ruski šrafovi i posle više od 13 godina i dalje kao novi. Nisam mogao da verujem.

Stare gumice se lako vade. Što su više rasklimane, sve je lakše 🙂

Nove su jako tvrde i najlakše ih je ubaciti ovako, pomoću navojne šipke.

Na kraju, istim postupkom uguramo unutrašnju cev kroz koju ide šraf i to ispadne ovako:

 

Sve vratimo na auto i uživamo u vožnji bez korekcije putanje volanom. Jednostavno, auto ide pravo 🙂

 

Srećan put!

 

Nove gume za Ladu Nivu – Kama i511

U susret predstojećoj zimi, odlučio sam da Niva dobije nove čizme. 🙂 Izbor guma za Ladu Nivu na tržištu Srbije i nije tako veliki. U ponudi su najčešće gume ruskih proizvođača Voltyre i Kama. Česta greška vozača Nive je da kupuju tzv „kramponke“, kako se često nazivaju gume Voltyre vli-5, sa namerom da ih koriste po snegu i ledu. Ova guma namenjena je vožnji po blatnjavim putevima i tu je njena efikasnost najveća.

Voltyre vli-5

Voltyre vli-5

Međutim, za sneg i led potreban je drugačiji dizajn gazeće površine ali i nešto mekša guma. Još jedna velika mana ove gume je velika buka pri vožnji asfaltnim putem, pa ako se Niva često vozi uređenim putevima, ova guma nije dobro rešenje.

Iz mog iskustva, a i po mošljenju mnogih vozača Nive, najbolja zimska guma za Nivu koja je dostupna U Srbiji je Kama i511.

Kama i511

Dubina šare kod novih guma je nešto preko 10mm. Gazeći sloj je izuzetno mekan i to se već na dodir lako primeti. Dizajn gazeće površine zahvaljujući mnogobrojnim lamelama odlično prijanja na podloge prekrivene snegom i ledom. Takođe, zbog dizajna zageće površine, ovaj model guma pravi veoma malu buku po asfaltu. Po pitanju odnosa cene i onoga što pruža, Kama i511 je jako dobar izbor. Niva opremljena ovim gumama bez većih problema savladava sneg visine pola metra. Još jednom naglašavam, ko planira da kupi zimske gume za Ladu Nivu, nebi trebalo puno da se dvoumi. Kama i511 opradvaće sva očekivanja.

Ja sam svoj komplet guma poručio u kompaniji Coning iz Beograda i dobio ih po vrlo povoljnoj ceni zajedno sa unutrašnjim gumama i uz besplatnu dostavu.

Srećan put!