Auto kamera 70MAI

Na internetu je dostupan veliki broj snimaka vožnje pretežno iz Rusije. U skladu sa poreklom Nive, red je bio opremiti je kamerom za snimanje vožnje. Ponudu uređaja na domaćem tržištu nisam ni proučavao, a na kineskim sajtovima ima bezbroj modela. Moj je utisak da najpovoljniji odnos cene i kvaliteta trenutno ima kamera sa nazivom 70MAI. Dodatno, u trenutku kada sam je poručio imala je i dodatni popust od nekoliko dolara pa je i to ubrzalo proces odlučivanja. Kamera je stigla uredno spakovana, zajedno sa držačem, napajanjem i kablom dužine nekih tri i po metra.

70MAI

Dužina kabla je i više nego dovoljna, s obzirom na veličinu Nive. Problem nastaje oko toga odakle uzeti napajanje. Adapter koji se dobija sa kamerom je klasični usb punjač koji se priključuje na upaljač vozila. Kod Nive je pozicija upaljača nepogodna za kameru jer je daleko od stakla. Osim toga, pod naponom je i kada je Niva ugašena pa može doći do pražnjenja akumulatora ako se Niva ne vozi često. Moja ideja je bila da nađem izvor struje koji se aktivira sa kontaktom. Najlakše je bilo uzeti struju sa prekidača za grejač zadnjeg stakla. Pomoću probne lampe lako nalažimo žicu koja ima struju kad se da kontakt, a ostatak procedure neću opisivati.

Što se tiče same kamere, mislim da opravdava svoju cenu. Snimak je prilično oštar i vide se registarske tablice okolnih vozila. Snimanje počinje u roku od svega par sekundi po dobijanju struje. Snimci su dužine po jedan minut, a na memorijsku karticu od 16GB može stati oko 100 snimaka. Kamerom se rukuje u potpunosti preko mobilne aplikacije i wifi veze. Za neke najčešće operacije, tu su glasovne komande. Oni koji lepo izgovaraju engleski ili kineski 🙂 , lako će u toku vožnje komunicirati sa kamerom. Na primer, dovoljno je reći „Take picture“ i napraviće sliku trenutne situacije na putu. Na sličan način se aktivira i deaktivira snimanje zvuka i još par sitnica.

Najveća mana ove kamere je što nema detekciju pokreta. Zapravo ona snima sve vreme dok je pod naponom bez obzira da li se ispred nje nešto dešava. Ovo nije problem ako se kamera poveže (kao kod mene) da snima samo dok auto radi. Međutim, ako neko želi non stop da ima snimanje (recimo da se kamera napaja iz powerbanka) to bi trošilo puno memorije, pa bi i dužina sačuvanog korisnog snimka bila višestruko kraća. Meni trenutno ta funkcija nije bitna ali da sam na vreme video da je nema možda bih se ipak odlučio za neki drugi model kamere. Ovako mi ostaje da se nadam da će u nekoj novoj verziji firmware-a kinezi dodati i ovu funkciju.

Što se tiče upotrebljivosti snimka, na internetu se mogu pročitati razna tumačenja. Neki kažu da u slučaju incidenta ovaj snimak nema dokaznu vrednost na sudu. Ja mislim da je ipak bolje imati snimak nego nemati ga i ostaje mi da se nadam da mi nikada neće ni zatrebati.

Vozimo se dalje 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *