Automatski zatezač lanca za Nivu – ISAI

Nedavno sam na Internetu naleteo na neku rusku firmu koja proizvodi automatske mehaničke zatezače lanca za ruska vozila. Zainteresovalo me to i posle duge prepiske mailovima pristali su da mi pošalju. Danas je paketić stigao.

ISAI zatezač lanca

Ovaj zatezač eliminiše nedovoljnu zategnutost lanca i njegovo karakteristično „testerisanje“ koje je posebno izraženo zimi prilikom starta hladnog motora. On automatski doteže lanac tokom rada i nema potrebe za periodičnim dotezanjem kao sa fabričkim zatezačem. To kaže teorija, odnosno ruski sajtovi.

Ja sam svoj zatezač kupio kod firme „СиличЪ“ iz Ekaterinburga. www.silich.ru
. Proizvođač je ISAI. Evo i njihovog sajta: http://isai-shop.ru/

Na video snimku se može pogledati kako oni ispituju kvalitet ovih delova i kako zatezač funkcioniše.

Za sada će ugradnja  zatezača malo sačekati, jer standardni još uvek funkcioniše bez problema. Planiram da zamenim zatezač prilikom sledećeg dotezanja lanca.

Nažalost, nisam našao ni jednog uvoznika ovih zatezača u Srbiji pa je dostava išla poštom, a plaćanje PayPal-om. U Rusiji su automatski zatezači dosta popularni i ima nekoliko tipova i konstrukcijskih rešenja. Jedan od njih je Pilot. Ja sam  se ipak odlučio za ISAI jer jedino on u kontinuitetu drži lanac zategnutim. Recimo, kod Pilota je zatezanje „stepenasto“. Takođe, mnogi vozači novih Niva u Rusiji izbacuju hidraulični zatezač lanca i stavljaju mehanički, tj baš ovakav. Razlog je što se na niskim temperaturama ulje u motoru toliko zgusne, da zatezač u prvim sekundama rada motora ne može da održi lanac dovoljno zategnutim. To rezultira lupanjem lanca.


Snimak sam napravio jednom prilikom kada je lanac bio labav, a nisam bio siguran po zvuku šta je u pitanju. Bio je to zvuk lupanja lanca o plastični klizač. Baš kako se na snimku čuje.

Sve ovo što napisah, temelji se na znanjima koja sam pokupio od vozača iz Rusije koji su isprobali ove zatezače. Svoj sud ću izneti kada ovo budem isprobao 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *