Pumpa vode za Nivu

Nakon skoro 177 hiljada kilometara došlo je vreme da se zameni fabrička pumpa za vodu. Počela je da se čuje, naročito pri jutarnjim hladnim startovima. Kao i u većini slučajeva, zamena pumpe je prilično jednostavna. Moj plan je bio da skinem masku i hladnjak, pa da sa prednje strane pristupim pumpi. Međutim, ipak sam probao da je zamenim bez skidanja hladnjaka.
Pre svega, moramo ispustiti antifriz iz bloka motora. To radimo tako što odvijemo mesingani čep koji se nalazi sa leve strane motora.
Zatim treba ukloniti usmerivač vazduha oko ventilatora. Pomoću ključa 10 odvijemo dva mala šrafa sa leve i desne strane, a zatim i još jedan šraf koji se nalazi iza remenice.
20201212-124418
Onda skidamo gornju polovinu usmerivača vazduha, a donju možemo samo da spustimo dole.
Pomoću gedore 13 odvijemo tri šrafa koja drže ventilator. Prostora ima malo pa moramo paziti da ne oštetimo saće hladnjaka.
20201212-124843
Skidamo ventilator tako što ga klackamo levo-desno jer između njega i osovine je čvrsto naleganje. Zatim skidamo remenicu.
Sada pomoću gedore 17 sa nastavkom odvijamo šraf na držaču alternatora. Zatim odvijemo i šraf koji drži nosač alternatora za pumpu. Između alternatora i pumpe ubacujemo neku foliju ili krpu, tako da sprečimo da antifriz iz pumpe iscuri na alternator.
20201212-125102
20201212-125354

Sada ključem ili gedorom 13 odvijamo četiri šrafa koja drže uložak pumpe za kućište i onda je pumpa spremna za izlazak napolje. Skidamo limeni nosač usmerivača vazduha. Povlačimo pumpu ka napred.
20201212-132016
Naravno, realno je očekivati da se pumpa zalepi za kućište jer je mnogo vremena provela na tom mestu uz uticaj toplote. To se i meni desilo ali uz malo strpljenja i nekoliko povlačenja u raznim pravcima, pumpa je izašla.
Sada je neophodno očistiti mesto gde će doći novi dihtung jer su ostali delovi starog zalepljenog dihtunga. Za to sam iskoristio žilet.
Nova pumpa je marke „Птимаш“ i razlikuje se od originalne fabričke po tome što je propeler aluminijumski.
20201212-132145

20201212-132212

Za svaki slučaj, potrebno je proveriti koliko je propeler (tzv radno kolo) nove pumpe udaljen od kućišta. Jednostavan način da se to uradi je da na propeler zalepimo malo plastelina ili sirove gume, a zatim pumpu ubacimo u kućište. Kada je opet izvučemo, videćemo kolika je debljina plastelina ostala na propeleru.
20201212-140022
Ako je udaljenost prevelika (recimo, više od 2mm) onda moramo staviti tanji dihtung. I obrnuto, ako propeler kači kućište, morali bismo staviti deblji dihtung kako bi se pumpa malo udaljila.

Kada smo sve lepo očistili i proverili, vratimo sve na svoje mesto. Dihtung pumpe je naizgled simetričan, međutim, ipak nije tako pa je potrebno naći položaj u kome sve rupe na dihtungu odgovaraju rupama na pumpi.
Kao što rekoh, sve delove vratimo obrnutim redosledom od opisanog prilikom demontaže i time je zamena pumpe završena.

20201214-145402

Ostaje samo još da nalijemo antifiz. Da bih izbegao probleme sa vazduhom u sistemu, ja sipam antifriz direktno u blok motora kroz gornje crevo grejanja. Ono se nalazi kod bobine. Lako ga je svući sa cevi i pomoću levka možemo sipati antifriz. Ovim postupkom ne ostaje skoro ni malo vazduha unutar rashladnog sistema.
Na kraju, ostaje da pustimo da se motor zagreje kako bismo proverili da li dobro drži radnu temperaturu i da bi se termostat otvorio i sistem sam izbacio eventualno zaostali vazduh. Proverimo da li nema curenja i to je to.
Niva je spremna za vožnju!

4 thoughts on “Pumpa vode za Nivu

  1. Pozdrav druze. Hvala ti za ovu stranicu, bas mnogo korisnih stvari. Jedno pitanje ukoliko znas. Od kojeg auta bi odgovarao volan za ladu nivu bez ikakvih prepravki?
    Pokusavam da najdem nabu za sportski volan ali veoma tesko naci bas za nivu pa bih ukoliko odgovara neki drugi volan trazio nabu za to vozilo. Hvala ti unaprijed.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *