Reduktor i vibracije

Mnoge Nive imaju problem sa vibracijama tokom vožnje. Ja taj problem nisam imao ali se sama ručica reduktora malo razmrdala. Ponekad se dešavalo da zvecka u vožnji, što ume poprilično da nervira. Kvar je sasvim bezazlen i posledica je normalne upotrebe i habanja Nive. Uzrok sam locirao vrlo brzo i ne tako skoro ali bio sam siguran da je nemoguće nabaviti sitnicu koja je zapravo uzrok problema. Sasvim slučajno, pronašao sam problematični limeni deo u prodavnici Auto Lider u Nišu. Izgleda da stvarno imaju sve sitnice za Nivu. E onda je usledila zamena.

Prva ideja je bila vađenje čitavog reduktora napolje. Nije neki komplikovan zahvat ali ipak sam gledao da izbegnem ako je moguće. I jeste. Treba samo skinuti plastični panel oko ručke reduktora i blokade diferencijala i još jednu plastiku koja je ispod. I onda imamo pristup iz kabine. Evo kako izgleda:

Lada-Niva-Reduktor (1)Strelica označava uskočni osigurač koji treba izvući kako bismo izvadili i osovinicu.

Lada-Niva-Reduktor (3)Sada je ručica reduktora slobodna i vadimo je napolje. Zatim vadimo plastične čaure (ili ono što je od njih ostalo). U mom slučaju, jedna čaura se slomila i ispala, pa je to dalo dodatni luft ručici.

Lada-Niva-Reduktor (4)Nova osovinica, čaure i čelični lim su spremni. Ovaj lim se montira na mesto gde poluga krajem ulazi u reduktor i on služi da eliminiše zazor i spreči vibracije na ručici. Kod mene je bio polomljen.

Lada-Niva-Reduktor (5)Sad prelazimo na montažu. Najpre lim ide na svoje mesto:

Lada-Niva-Reduktor (6)Zatim se čaure ubacuju u ručicu. Podmazivanje je poželjno. I na kraju sve zajedno sa ručicom montiramo u auto. Ja sam iskoristio dršku čekića kao polugu, kako bih lakše ugurao osovinicu. Poželjno je da osovinica uđe nešto teže, jer ako uđe previše lako, to znači da ćemo opet imati lufta u ručici.

Lada-Niva-Reduktor (7)I na kraju ostaje da se stavi uskočnik, kako osovinica nebi sama ispala.

Lada-Niva-Reduktor (2)

Lada-Niva-Reduktor (8)Na kraju, sve plastike vratimo na mesto i to je to. Ručka reduktora više nema lufta, ne vibrira i ne zvecka u vožnji. Promena brza-spora je laka i precizna, kao prvog dana…

Interesantan je podatak da je kod Nive 1,7 potrebno skinuti čitavu srednju konzolu (sa radiom), kako bi se oslobodila plastika oko reduktora. A da bi se skinula srednja konzola, mora se prethodno skinuti i polica ispred suvozača, tako da je za ovu intervenciju neophodno napraviti mali haos u enterijeru. Na sreću, nema nekih žabica ili sličnih elemenata koji bi se lako oštetili, tako da osim strpljenja nije potrebno ništa drugo.

Za ceo zahvat potrebno je oko sat vremena, a delovi koštaju 500 dinara.

 

 

One thought on “Reduktor i vibracije

  1. Pingback: Sachs set kvačila za Nivu | Lada Niva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *